Vind uw locatie

5 dingen die je nog niet wist over (belegde) broodjes

WEETJES-TRADITIE-1080.png

  • Brood, [brot] 

Het woord ‘brood’ of ‘broodje’ zou afkomstig zijn van het Griekse ‘bruton’, een gegist gerstdrankje waar de combinatie van graan en gist in gebruikt wordt, net als in brood. 

  • Brood = basic 

Niet alleen wij, maar ook voedingsdeskundigen worden blij van brood, het is een belangrijk basisvoedingsmiddel. Omdat het lekker is, weinig tijd vraagt om een complete maaltijd te maken en je er veel mee kan variëren, maar vooral omdat het een slimme leverancier is van koolhydraten, vezels, ijzer, koper, magnesium en jodium. Niks lege calorieën. Eat that!    

  • Hallo, krokante krak!  

Waarom wordt brood bruin bij het bakken? Dat komt door de Maillardreactie, een scheikundige reactie die bij het bakken optreedt tussen suikers en eiwitten. Niet alleen bij het bakken van brood, trouwens, maar ook bij het brouwen van bier en het bakken van vlees. 

  • Cool ... 

Brood bewaar je beter niet in de koelkast, maar je belegde broodje wel. En keep it cool: fijne reepjes ijsbergsla, flinterdunne komkommer of plakjes tomaat zijn niet alleen lekker en gezond, maar houden je broodje ook lekker fris. 

  • Brood = gom  

Voor de gom werd uitgevonden, werd brood gebruikt om potlood uit te gommen.   

P.S.  

  • Lunch! 

Wist je dat de lunch het belangrijkste broodmoment is voor 73% van de deelnemers aan de Panos broodjesenquête? Met stip op twee: het ontbijt, met 62%.  

  • Hoera voor de baguette!  

Het witte stokbroodje is favoriet nummer één bij bijna de helft van de mensen die meededen aan de Panos broodjesenquête. Hoera voor de baguette!