Dit zijn de verrassende passies die Sofie Dumont en Panos delen

Wie zou de perfecte chef zijn om in de Panoskeuken te duiken en daar met een kakelvers en bijzonder broodjesrecept uit tevoorschijn te komen? Enter topkok Sofie Dumont, onze gastchef voor een knisperende, plezant krokante Panoszomer!

Een boeiende Q&A over passie, broodjes en ambachtelijkheid.

Sofie Dumont Chick'n honey mustard broodje

Wat heb jij met brood en het bakkersvak?

Sofie Dumont: “Het is een prachtig ambacht. Als je een opleiding volgt aan de hotelschool, leer je er de basis van. Maar ik ben vooral in aanraking gekomen met alles wat brood, broodjes en gebak is door mijn stages en door mijn werk bij de Brusselse patissier Wittamer. Het kneedproces, de gluten die beginnen te werken en het deeg doen rijzen, de geur van het brood, de waaier aan mogelijkheden: heerlijk! Ik ben very excited dat Panos me gevraagd heeft en dat we er samen een verhaal rond kunnen bakken, haha.”

Sofie Dumont x Panos

Een samenwerking met Panos: wat deed je toehappen?

Sofie Dumont: “Panos is een bedrijf dat oog heeft voor kwaliteit én toegankelijkheid. En laat dat nu precies zijn waar ik zelf ook steeds naar op zoek ga. Er was dus meteen een goede match tussen ons. Meer nog: dit wordt gewoon de bom! Het belegde broodje, het slaatje én de samenwerking.” (lacht)

Onze missie: de mensen die het broodje kopen gelukkig maken. Het moest inspirerend zijn, met crunch én pit, en aanslaan bij een breed publiek. Ik denk dat we daarin met verve geslaagd zijn.”

Waar komt jouw passie voor lokale ingrediënten vandaan?

Sofie Dumont: “Omwille van het ambachtelijke. Ik kan ùren luisteren naar mensen die over een ingrediënt praten. Of het nu een boer is die over zijn vee praat, of iemand die een uitleg geeft over de melk en de kaas die hij maakt of over de groenten die hij teelt. Van mensen die zo bezield bezig zijn met kwaliteit, duurzaamheid en gezondheid leer ik nog steeds bij. Het gaat over liefde en toewijding. De passie springt ervanaf, meestal zonder al te veel blabla.

En de voetafdruk speelt ook mee, hé. Waarom moet het per se van ver komen? Wij hebben hier massa’s lekkere en mooie producten! Het heeft ook te maken met de smaak van toen. Ik groeide op met grootouders die een moestuintje hadden en maïs voor hun kippen teelden. Dichtbij de aarde, korte keten. Dat zit in mij en gaat nooit meer weg.”

Sofie Dumont x Panos

Vanwaar je liefde voor verrassende smaakcombi’s?

Sofie Dumont: “Ik zat van jongs af aan in de keuken te prutsen met bloem, suiker en boter. Het was snel duidelijk dat ik naar de kokschool zou gaan. Daarna werd het evident dat ik met combinaties, smaken en texturen begon te experimenteren. Omdat ik zo gebeten ben door mijn vak. En voortdurend word aangevuurd door al die prachtige ambachtsmensen, die ingrediënten aanleveren waarmee ik me volledig kan laten gaan.”

Waarom is het leven zoveel beter met een kleine hoek af?

Sofie Dumont: “Dat maakt het leven toch gewoon…leuker? (lacht) Ik ben enorm professioneel en bevlogen in wat ik doe, maar ik wil ook genieten en me amuseren. Fun moet er zijn. Na alles wat we de voorbije jaren hebben meegemaakt, is het toch duidelijk dat een portie humor, lekker eten en genieten van levensbelang zijn. En af en toe eens uit de band springen, dat houdt een mens gezond.”

Sofie Dumont Chick'n honey mustard Panos broodje

Hoe integreer jij dat in je dagelijkse leven?

Sofie Dumont: “In mijn leven is sowieso geen enkele dag dezelfde. Òf ik zit bij mijn lokale boer uren te palaveren over peterseliesoorten bij een fris pintje, òf ik geniet met mijn dochter van een suikerspin en doe samen met haar een gek dansje, Ik wil in het leven bijten en ben enorm leergierig, dus ik ben altijd te vinden om leuke en nieuwe dingen te ontdekken en uit te proberen. Dat zit gewoon in mij.”

Hoe verloopt de samenwerking met Panos, vormen jullie qua kleine hoek af ook een goede match?

Dumont: ”De communicatie tussen ons is heel open en fijn. Panos heeft met een reden gekozen voor iemand zoals ik. Ze weten wie ik ben: recht voor de raap, een beetje afwijkend en heel erg what you see, is what you get. Ik heb ook mijn eigen digitaal platform, waarmee ik veel mensen bereik met mijn eigen stijl. Panos weet dat mijn volgers mij daarom appreciëren. Panos houdt ook van de fun in het leven. Ik wil gezelligheid, lekker eten en het plezier van het leven aanwakkeren. Panos is bij mij dus aan het juiste adres!”