Het grote broodjesinterview met Sofie Dumont

Heeft onze gastchef Sofie Dumont ooit zoete broodjes bij iemand moeten bakken? En met wie zou ze graag nog eens een broodje eten? Lees er alles over in haar grote broodjesinterview!

Panos broodjesinterview met Panos

Wat is jouw lievelingsbroodje?

Sofie Dumont: “Ik eet nooit hetzelfde. Ook al omdat het een beetje afhangt van mijn humeur en van wat ik wil op dat moment. Ofwel ga ik voor een guilty pleasure, zoals een wit broodje met kip-curry, pikante tonijnsalade of Martino. Ofwel ga ik voor gezond volkorenbrood, met een beetje geitenkaas. Ook hier: variatie boven!”

Welk broodje bak je zelf het liefst?

Sofie Dumont: “Hangt af van de tijd die ik heb. Zuurdesembrood vind ik top. Maar een gewoon volkoren sodabrood, dat je niet moet kneden en meteen in de oven kan schuiven, is ook heerlijk. Opnieuw geldt: ik wil niet steeds hetzelfde brood bakken, omdat er zoveel smaken en soorten zijn. Maar sowieso moet het iets met bite zijn.”

Met wie zou je graag eens een broodje eten?

Sofie Dumont: “Ik heb een heel goeie band met mijn vroegere baas van bij Wittamer, de beste patissiers en bakkers van België hebben daar bijscholing gevolgd. Ik zou het dus wel fijn vinden om met hem op hun terras op de Brusselse Zavel mijn chick’n honey mustard-broodje te proeven en te luisteren naar zijn feedback. Hij kon en kan soms een pain in the ass zijn en ik hou wel van opbouwende rechttoe-rechtaan commentaar. Zo blijf je scherp.”

Panos broodjesinterview met Panos

Heb je ooit zoete broodjes bij iemand moeten bakken?

Sofie Dumont: “Ik ben ooit gevraagd om privé-chefkok te worden van  - toen nog - prins Filip en prinses Mathilde, I kid you not. Ik was vereerd, maar het was toen wel eerder een zuur broodje dat ik heb gebakken, want ik heb hun aanbod afgewezen. Ik vond dat ik er qua carrière te veel andere dingen voor moest opgeven.”

Wat is het lekkerste broodje dat je ooit hebt gegeten?

Sofie Dumont: “Ongetwijfeld  een Philly Cheesesteak sandwich. Een kraakvers broodje met smeltende kaas en lekkere gebakken, fijne sneetjes steak. Gegeten in de Matongéwijk  in Brussel en daarna zelf naar mijn hand gezet. Je vindt het recept terug op mijn website.”  

Heb jij ooit droog brood moeten eten?

Sofie Dumont: “Dat niet, maar mijn ouders waren gescheiden en mijn moeder had het niet breed. Mama gooide dus niets weg, ook geen brood. Als het te oud was, werd het getoast. Of het kreeg een tweede leven in een lekkere broodpudding. Of ze dompelde de sneetjes in melk en eieren, bakte ze in de pan en maakte er verloren brood van.”

Panos broodjesinterview met Panos

Is er een broodje dat je nog zou willen bedenken?

Sofie Dumont: “Ik zou graag een lekker belegd broodje creëren dat helemaal veggie is. Lijkt me nog een mooie uitdaging.”

Als je voor de rest van je leven nog slechts één broodje zou mogen eten, welk zou dat zijn?

Sofie Dumont: “Goddamn, dat is een supergruwelijk idee! Als chefkok is het verschrikkelijk om te denken dat je nog maar één soort broodje mag eten. Maar als het dan echt moét: iets met heel veel smaak, de nodige texturen, duurzaam en vegetarisch. Ik denk nu aan iets met gegrilde paprika’s, lekkere olijfolie, vette fetakaas, sesamzaadjes en wat pitjes. Een beetje mediterraan, zodat ik het gevoel heb dat ik elke dag op vakantie ben.”

Wat is je beste broodtip?

Sofie Dumont: “Brood dat net uit de oven komt, liefst nog een tikkeltje warm.En dan met een krul echte boter en een beetje fleur de sel erop,meer moet dat niet zijn."