7 tips voor een onverwachte crunch in je salade
Drukke dag en inspiratie zoek? Panos gastchef Sofie Dumont geeft 7 tips voor een kick-ass salade met een touch of Sofie.
1. Zero waste
Met de no waste-gedachte in het achterhoofd kan je oud brood dat je over hebt in blokjes snijden en bakken in een beetje boter of olie. Deze croutons zijn geweldig in een salade.
2. Fruit en groenten met bite
Gebruik lekker veel krokante groenten of krokant fruit zoals komkommer, paprika, witloof of appeltjes. Alles wat bite heeft zorgt voor extra karakter.
3. Krak effect met noten
Noten, pitten en zaden zijn krokant, brengen een fijne structuur en zorgen voor de nodige crunch.
4. Knapperige aardappeltjes
Mijn grootmoeder gebruikte vaak gebakken aardappelen. Niet snel snel bereid, maar goed en knapperig gebakken, zodat ze lekker crispy en goudgeel zijn aan de buitenkant en zacht vanbinnen.
5. Pittige crackers
Crackers, met sesam bijvoorbeeld of met andere zaden mag je rijkelijk in stukjes over je salade verdelen. Pit verzekerd!
6. Creatief met sla
Wees creatief met verschillende soorten sla zoals spitskool, eikenbladsla en radicchio. Die laatste slasoort zit trouwens ook in mijn chick’n honey mustard-broodje en zorgt voor een bittere toets.
7.Geheime vinaigrette
De ingrediënten die ik gebruik in de vinaigrette voor het nieuwe belegde broodje, kan ik ook zeker aanraden. Mosterd is lekker pikant en zorgt voor een extra kick, yoghurt is fris, een beetje zurig en rond, en de honing maakt dat de yoghurt en mosterd perfect blenden… De mosterd is het sleutelingrediënt dat deze saus helemaal af maakt. Het is ook de regio waaruit mijn familie afkomstig is.
Tot slot nog één belangrijk advies: sprenkel je saus nooit te lang op voorhand over je salade. De meeste dressings of vinaigrettes bevatten veel zuur en dat maakt je salade en je ingrediënten slap. Dus, niet vergeten: à la minute bereiden en echt pas op het allerlaatste moment toevoegen! Smakelijk!