Vind uw locatie

Ontbijt bij Jelle: 4 tips voor de ochtendspits met kids

Ontbijt met The Messy Chef

Als de verpersoonlijking van een wekker, mijn zoon, het alarm niet voor was, begint er om 7 uur stipt in de slaapkamer een deuntje te spelen. De realiteit van de afgelopen 19 maanden is echter dat één van ons twee de wekker nooit zal horen afspelen. Mijn zoon heeft zijn eigen ritme en aan je kinderen zit geen snooze button.

Het ontbijtmoment

Diegene met de vroegdienst, zo noemen we dat hier, heeft naast een minder lange nachtrust, wel het genot om rustig wakker te worden. Voor de andere start de dag abrupt zodra de wekker afgaat. Vrouwen en kinderen eerst, in de badkamer geldt dezelfde wet als bij een vliegtuigcrash. Ondertussen is er aan de eettafel flink wat turbulentie. Boterhammen en brooddozen maken, fruit snijden, eitjes bakken omdat papa per se altijd een eitje wil eten, lunch klaarzetten, zelf proberen om iets te eten, kinderen aansporen om een beetje verder te doen, de ramptoestand aankondigen rond de eettafel…

Daarna zet de rush zich verder op het gebied van kleren, om daarna nog even wat afspraken te maken voor later die avond. En om dan last-minute de kinderen naar school en de crèche te brengen. In de hoop dat er nergens een auto 25 rijdt in een zone 30, omdat je anders te laat bent op je werk. En dan moet de werkdag nog beginnen. Ondertussen hebben we hier thuis al een paar middeltjes voor een vlottere ochtendspits. De belangrijkste is misschien wel om gewoon iets vroeger op te staan. Maar eerlijk, dat lukt ons niet.

Ontbijt met The Messy Chef

De ontbijt ochtendspits met jonge kids: 4 tips

  1. Een goede voorbereiding de avond voordien is goud waard. Voor het slapengaan, althans dat proberen we, vragen we aan de kinderen wat ze willen eten als ontbijt. Zo voorkom je dat je de volgende ochtend zeven keer, aan een nog half slapende peuter, moet vragen wat hij/zij wil eten. Idealiter helpen ze ook nog mee om de tafel te zetten, maar dat zijn streefdoelen. Hetzelfde met de kleertjes trouwens, die liggen mooi op voorhand klaar.
  2. De avond voordien probeer ik ons lunchpakket al half klaar te maken. Dat spaart best wat snijwerk uit de volgende ochtend. Kip, harde groenten en/of nootjes zitten bijvoorbeeld al in de brooddoos. Hetzelfde bij de kindjes. De boterhammen worden ‘dagvers bereid’, de koekjes of rozijntjes zitten al in de boekentas.
  3. Zorg dat je zelf niet meer op zoek moet naar je laptop, agenda,… Hoe meer er op voorhand klaarstaat, hoe minder tijd je verliest en hoe minder je vergeet.
  4. Wij laten de kindjes eerst 5 à 10 minuten wakker worden in de zetel. Of het pedagogisch verantwoord is om ze soms voor de televisie te zetten, laat ik hier buiten beschouwing. Als ik mijn kinderen direct in de ochtendrush betrek dan voelen ze zich te veel opgejaagd en da’s geen goed begin van de dag.

De avond voordien een kwartiertje minder snel in de zetel duiken en de ochtend voorbereiden, dat maakt echt een wereld van verschil. Zowel voor jezelf als voor het humeur van je kinderen. Ook zij hebben daarna nog best een lange dag voor de boeg. En so what, als de tafel die ochtend nog niet helemaal mooi opgeruimd is omdat je dochter plots een mooie tekening voor je wil maken? De kunst van een ochtendroutine is om er ook af en toe eens van af te wijken. Om tijdens je gebrek aan tijd, toch af en toe nog even tijd te maken voor de verhalen van je kinderen.

Aan jouw ontbijt aan het denken? Vind hier je Panos-winkel in de buurt!