Hoe Ottolenghi onze smaakpapillen wakker schudde

Halleluja … heaven! Voel jij je ook zo happy als je bij de eerste hap van een onbekend gerecht ontdekt dat dit meteen naar méér smaakt? Zo’n nieuwe smaaksensatie prikkelt het avontuurlijk deel van ons brein en natuurlijk wil je een tweede hap, een derde en, en … toch?

Ottolenghi, what’s in a name?

Beweren dat Ottolenghi onze westerse eetcultuur heeft gekruid, is een understatement. Zegt de naam je niet meteen iets? Hij is zo’n beetje de cross-over artiest van de keuken. Want zo heeft deze internationaal befaamde kok uit Londen – en uit het tv-programma Masterchef - ons leren inzien hoe straf groenten kunnen zijn! En welke culinaire wonderen je ermee kan verrichten. Verbaast het je nog dat hij de veggiekeuken omarmt? Ottolenghi pept Europese kookpotten op met smaken uit het Midden-Oosten, Azië en Zuid-Amerika … Hola Pola, onze smaakpapillen! En ja, natuurlijk vergeten we ook niet hoe Jamie Oliver, Donna Hay en andere culinaire dj’s onze smaakpapillen hebben wakker geschud.

Culi-avontuurtjes? Laat maar komen!

Enig idee of we openstaan voor nieuwe smaakervaringen? Hoewel we vaak voor hetzelfde beleg kiezen, laat 1 op 3 zich puur leiden door zijn of haar keuze van het moment en van wat er op het menu staat. Toch houdt zo’n 20 tot 25% het bij een ‘veilige optie’. Zoals een broodje ham-kaas, Américain of Martino – beter gezegd, de top 3 van de populairste belegde broodjes.

Maar nu komt het: meer dan de helft wil dat er af en toe nieuwe smaken op het broodjesmenu komen! Én dat het aanbod wisselt met de seizoenen. Een kleine helft hecht dan weer belang aan exotische ingrediënten. En tot slot: een vijfde van de deelnemers uit ons recente onderzoek vindt dat het ideale broodje er een is dat verrast met nieuwe, creatieve smaken! Of het nu seizoensgebonden smaken zijn van bij ons of veeleer met een vette knipoog naar het andere halfrond, we zijn best culi-curieus! Straffe kost, toch?

PANOS-HEADER-PHABLET-veggielicious.png

Swing mee met de foodtrends!

  • Nieuwe smaken hoeven niet per se exotisch getint te zijn. Ook in ons seizoensaanbod vind je volop keuze! Witte kool en veldsla in de winter, radijs(scheutjes) en jonge worteltjes in de lente, aardbeien in de zomer … Heerlijk toch, meeswingen op het natuurlijke ritme van de producten én altijd iets om naar uit te kijken!
  • En dan is er onze ecologische voetafdruk. Om die te verkleinen haal je best producten van lokale teelt in huis. Of ga voor een goeie combo van lokale ingrediënten en internationale smaken.
  • Ga voluit voor nieuwe smaakbelevingen! Geef bijvoorbeeld gefermenteerde groenten eens een kans. Doordat ze probiotica en vitamine C bevatten, geven ze ons immuunsysteem een heuse boost! Bedenk dat kikkererwten barsten van voedingsstoffen. Het vocht is een prima vegan variant voor eiwit.

P.S.

  • Panos deed onlangs een onderzoek bij consumenten die regelmatig broodjes afhalen, zo’n 6000 mensen namen hieraan deel. Meer info over deze enquête: Belegde broodjes: een half uurtje me-time.
  • Ottolenghi wist het al langer: Veggie is allesbehalve saai en dat proef je ook bij Panos. En probeer eens ons nieuw broodje met aubergine- & tomatenspread.
  • Panos - op en top Belgisch! – zet in op producten van eigen bodem.
  • Ook Panos gaat resoluut voor innovatie en dat proef je! Hou zeker onze nieuwe broodjes in de gaten die we om de 2 à 3 maanden lanceren.