Belegde broodjes: een half uurtje me-time

Dit zijn de opvallendste resultaten van de Panos broodjes enquête

Scoor jij wel eens een belegd broodje, kortweg BB? Check! En om welk(e) broodje(s) gaat het dan precies en met wie, waarom, waar en wanneer? Met deze prangende vragen trok Panos op pad en peilde bij meer dan 6000 Belgen naar hun BB-eetgedrag. Nieuwsgierig naar het resultaat? We serveren je hier de opvallendste uitsmijters!

BB-moment = me-time!

Cijfers zeggen niet alles, maar soms kan je er gewoonweg niet omheen. Uit de enquête blijkt dat zo maar liefst 94% van de deelnemers nu en dan een belegd broodje verorbert. Meer nog, een goeie helft beschouwt dit zelfs als een ultiem verwenmomentje! Da’s best opmerkelijk, toch? Onze BB-liefde bestaat echt én ze liegt er niet om!

Waar en wanneer smullen we ervan?

Ook op de vraag waar en wanneer we onze tanden in zo’n krokant stokbrood zetten, is het antwoord bijna eenstemmig: vier vijfde kiest ervoor als lunch op een werkdag. Een broodnodige break wellicht?! Ja en nee … Want een kleine helft eet het broodje tijdens het kantoorwerk. Maar er zijn er ook die er een gezamenlijke smikkelpauze van maken! ;)

Voorts blijkt het belegd broodje populair tijdens het shoppen en citytrippen: bijna de helft fikst tussen de to-do-adresjes door een BB-lunch. Herkenbaar? Nog opmerkelijk: de helft van alle deelnemers koopt zijn/haar broodje pas ’s middags, omdat het dan verser is!

Waarom en hoe?

Dat het BB-moment voor velen een ultieme verwennerij is, wist je al. Niet verwonderlijk dus dat zowat de helft van alle deelnemers aangeeft daar toch zo’n halfuurtje voor uit te trekken. Meer dan een vijfde doet dit trouwens het liefst in het bijzijn van collega’s of vriend(inn)en. Gezellig genieten aan de keukentafel of buiten op een bankje! Wellicht heb jij ook een lievelingslunchplekje?

Wat is onze BB-favoriet?

Tot slot de ultieme vraag: van welk broodje worden we écht wild? Want toegegeven, die BB-liefde levert ook de nodige dilemma’s op: wit of bruin, kaas of ham, veggie of vegan, sla of tomaat …? Zowat twee derde houdt het ‘safe’ en kiest meestal voor hetzelfde beleg. Behoren tot de onbetwiste top drie: Kaas-ham, Américain en Martino. Als topping zijn ei, sla en tomaat favoriet. Maar ook veggie zit in de lift: we scoren wat graag af en toe een vegetarisch of een vegan broodje!

Wat is jouw BB-topper? Behoor jij tot die (flinke) helft die steevast voor hetzelfde klaargemaakt broodje kiest? Of laat je je zoals de overige 36% leiden door de keuze van het moment en van het menu in de broodjeszaak? Of zijn het veeleer nieuwe smaken of de krokante krak die jou over de streep trekken?

P.S.

Wie deed mee aan de Panos broodjes enquête? Maar liefst 6243 liefhebbers van belegde broodjes namen deel aan het Panos-onderzoek van februari 2021. 74% van de deelnemers waren vrouwen. Onder de deelnemers waren bedienden het sterkst vertegenwoordigd (41%), gevolgd door studenten (19%).