Wat zijn arabica-bonen?

Arabica-bonen zijn koffiebonen die groeien in hoger gelegen gebieden, tussen de 1000 en 2000 meter, rond de evenaar. Brazilië, Colombia en Mexico zijn bekend om deze variëteit. De bessen van de koffiestruik groeien gemiddeld zo'n 7 maanden lang. Typisch voor de arabica-boon is dat hij milder en verfijnder van smaak is én minder cafeïne bevat. Dat maakt hem veruit de favoriet van koffieliefhebbers. Die andere soort - de robusta-boon - is sterker van smaak en bevat dubbel zoveel cafeïne.

Wil je meer weten over koffie? Ga dan snel naar de wist-je datjes!


Wat is Fairtrade?

Fairtrade is een internationale ngo die via het Fairtrade label een eerlijk inkomen voor producenten in het Zuiden garandeert. Zo kunnen ze leven van hun werk en investeren in een duurzame toekomst voor hun gezin en gemeenschap.
Want ondanks hun harde werk voor ons dagelijks kopje koffie leven de koffieboeren in armoede.

Fairtrade werkt samen met partners die voldoen aan de voorwaarden om het Fairtrade label te dragen, van koffieboer tot en met de consument.
Elke partner onderschrijft het principe van de eerlijke handel. Koffie is samen met bananen en chocolade het product dat het vaakst een Fairtrade label krijgt.

Fairtrade koffieboeren krijgen een betere prijs, die een stuk hoger ligt dan de huidige marktprijs, en daarbovenop een premium van: 20 dollarcent per pond koffie (453 gram om precies te zijn). Daarvan wordt minstens een kwart besteed aan de verbetering van de productiviteit en/of kwaliteit. De koffieboeren krijgen bijvoorbeeld trainingen om hun kwaliteit en productiemethodes steeds te verbeteren en om zich beter te wapenen tegen de gevolgen van klimaatsveranderingen.

Je snapt dus waarom Panos voor koffie met het Fairtrade label kiest: eerlijke handel en kwaliteitsvolle koffie.

Meer informatie over Fairtrade koffie vind je hier.