• WEETJE over zetwijzes

Bij Panos heb je de keuze uit 5 koffiesterktes of beter gezegd zetwijzes. Espresso, doppio, lungo, cappuccino en mocha. Het verschil zit in verschillende dingen.

Zo bepalen de hoeveelheid water en de doorlooptijd de smaak van de koffie. Voor een lungo gebruiken we net zoveel koffie als voor een espresso maar meer water. Omdat het water langer door de gemalen koffie wordt opgenomen, smaakt een lungo iets pittiger.

Een doppio is een dubbele espresso: je geniet dan van 90ml koffie in plaats van 45ml. Hetzelfde blijft de lekkere cremalaag. Die ontstaat omdat we de koffie zetten met een druk van 9 bar.

Cappuccino is dan weer een verhaal apart. Hier zit de finesse in het opschuimen. Zo krijgt een kleine cappuccino van 45 ml koffie en 60 ml melk een totaalvolume van 200 ml. Een normale cappuccino is een dubbele espresso van 90 ml met 80 ml melk die we opschuimen om tot een kopje van 280 ml te komen.

Wist je overigens dat cappuccino oorspronkelijk uit Wenen komt? De naam is afgeleid van Kapuziner Kaffee, en zou een verwijzing zijn naar de kleur van het habijt van de kapucijnen! Maar je kent ze natuurlijk beter als de ultieme ontbijtkoffie van de Italianen. Bij ons kun je er de hele dag van genieten.

Een mocha is hetzelfde als een cappuccino, maar we voegen er een zachte chocoladesaus aan toe. Zo geniet je van een subtiel zoete koffie. De finishing touch is een streepje chocolade op het melkschuim.
 

  • WEETJE over koffiebonen

Arabica-bonen zijn koffiebonen die groeien in hoger gelegen gebieden, tussen de 1000 en 2000 meter, rond de evenaar. Brazilië, Colombia en Mexico zijn bekend om deze variëteit. De bessen van de koffiestruik groeien gemiddeld zo'n 7 maanden lang. Typisch voor de arabica-boon is dat hij milder en verfijnder van smaak is én minder cafeïne bevat. Dat maakt hem veruit de favoriet van koffieliefhebbers. Die andere soort - de robusta-boon - is sterker van smaak en bevat dubbel zoveel cafeïne.

Wist je overigens dat de koffieplant cafeïne aanmaakt om zich te beschermen tegen ziektes?  
 

  • WEETJE over het roosteren van koffie

Panos heeft een eigen blend, dit wil zeggen een eigen unieke koffie, eigen samenstelling, eigen mix. We laten de koffie langzaam roosteren voor een mooie ronde smaak. Maar wist je dat dit brandingsproces één opmerkelijke overeenkomst heeft met het maken van popcorn? Tijdens het koffiebranden gaat de boon kraken, net zoals een maïskorrel bij popcorn.

Heel bijzonder is ook dat de koffieboon tijdens het branden gewicht verliest maar tegelijk dubbel zo groot wordt. Als we één kilo bonen branden blijft er 820 gram over. Maar het volume verdubbelt!

Tijdens het roosteren verandert ook de kleur van de boon. Het proces duurt ongeveer 18 minuten en de kleur gaat van groen via geel naar het bekende bruin.
 

  • WEETJE over Fairtrade

Er zijn wereldwijd 795.457 koffieboeren actief in 30 landen voor de productie van koffie met het Fairtrade label. (Cijfers: Fairtrade 2018) 

Vind meer info over Fairtrade koffie of Fairtrade