Vind uw locatie

Sandra over green living

Sandra Slawinski voor Panos

MEET SANDRA

Als dochter van een topchef heeft gastredacteur Sandra twee grote passies: lekker eten en duurzaamheid. Hoe combineer je gastronomie & green living? Door elke dag opnieuw consequente keuzes te maken, zo seizoensgebonden, lokaal en duurzaam mogelijk. Hoe Sandra dat doet, lees je in haar blog Leeks and High Heels. En je kan het leren in haar online cooking school!

ID-KIT

Wie is Sandra?

Sandra Slawinski kreeg de liefde voor lekker eten al heel jong mee. Op gastronomisch niveau; hoe kan het anders, als je vader een topchef is met twee Michelinsterren? Ondertussen is Sandra zelf een enthousiaste kok en foodblogger die de culinaire klassiekers graag haar eigen twist geeft: groener, lokaler en duurzamer.

Sandra Slawinski voor Panos

Hoe start je met een ‘groene levensstijl’?

Je wil graag duurzamer gaan leven maar weet niet goed hoe eraan te beginnen? De eerste stap naar een meer ‘groene levensstijl’ betekent voor mij bewuste ecologische keuzes maken bij alledaagse zaken in mijn keuken. Ik koop zo vaak mogelijk lokale, duurzame producten van het seizoen. Verder probeer ik wanneer het kan herbruikbare spullen aan te schaffen en ik vermijd wegwerp (single-use)aankopen. Ik denk ook wel twee keer na voor ik iets weggooi.

Mijn motto zijn de 6 R’s van RETHINK, REFUSE, REDUCE, REUSE/REPAIR, RECYCLE and REPLACE/REBUY. Maar don’t worry: dat gaat ook niet altijd vanzelf. Ik begon hier eerst heel klein mee. Elke ‘groene keuze’ die ik maakte, was een stap vooruit in het behoud van de planeet en gaf me meteen ook voordelen. Ik kan niet ontkennen dat het vooral goed voelt dat mijn keuzes bijdragen aan het beschermen van het milieu. Maar er zijn natuurlijk meer voordelen. Minder vervuiling, het behoud van natuurlijke rijkdommen, het ondersteunen van lokale en eco-conscious bedrijfjes, een gezonder leven tout court, de bewustwording van de problemen en het belangrijkste: deel zijn van de oplossing!

Laat dit je misschien inspireren om zelf ook al voor die eerste kleine veranderingen te gaan en het effect te proeven. Elke stap in de juiste richting is goed, hoe klein ook!

1. Vermijd wegwerpplastic en schakel wanneer mogelijk over op meer milieuvriendelijke alternatieven zoals herbruikbare bekers en doosjes, herbruikbare siliconen, bijenwaswraps of bijenwasdoeken om je eten te bewaren.

2. Filter kraantjeswater met een filterkan of een composteerbare houtskool waterfilter en vermijd zo dat honderden plastic flesjes in de kringloop terechtkomen.

3. Vervang sponsjes en papieren doekjes door wasbare of composteerbare alternatieven.

4. Composteer je keukenrestjes in een wormenbak en gebruik het vocht als plantenvoeding. Je zal beloond worden met een bloeiende tuin en smaakvolle verse kruiden.

5. Koop in bulk, vul er je eigen bokalen mee, gebruik een herbruikbare tas en vermijd herbruikbare verpakkingen.

6. Maak je eigen confituur van seizoensfruit in herbruikbare potjes. Een fantastisch persoonlijk cadeautje voor familie en vrienden. En makkelijk!

7. Plant de kruiden waar je graag mee kookt - zoals peterselie, basilicum, rozemarijn, bieslook, munt en tijm - op je vensterbank, terras of in je tuin.

8. Stel een maaltijdplanning op: zo koop je enkel wat je nodig hebt en vermijd je voedselverspilling.

9. Maak je eigen poetsproduct met azijn, citroen en bicarbonaat.

10. Ga voor een optimale indeling van je koelkast en je keukenkasten. Zet wat het minst lang houdbaar is, goed in het zicht. Zo hoef je geen eten weg te gooien.