Vind uw locatie

Steffi over nieuwe smaken ontdekken

Steffi Vertriest voor Panos

MEET STEFFI

Bij psychologe, voedingsexperte en theesommelier Steffi – je kent haar wellicht van Njam! tv – draait alles om een gezonde levensstijl. Dat ziet ze ruim: stilstaan bij wat je eet, maar ook bij de dingen waarmee je jezelf omringt en waarop je focust. Steffi schreef kook- en healthboeken en ontwikkelde haar eigen biologische theelijn AMBAR.

ID-KIT

Wie is Steffi?

Steffi was niet altijd een gezonde eter. Toen ze studeerde, bestond haar ontbijt zelfs uit burgers en energydrinks. Op een gegeven moment gooide ze haar voedingspatroon volledig om en werd ze een uitgesproken voorstander van een healthy levensstijl. Uit ervaring weet ze wat gezonder en bewuster leven met een mens doet. Daar wil ze graag iedereen van overtuigen.

Steffi Vertriest voor Panos

De nieuwe smaken kraks van Steffi

Wie en wat zijn voor Steffi de echte taste kraks?

  • Mijn favoriete slogan: All glory comes from daring to begin.
  • Mijn favoriete smaken: Gember, pinda en kaneel.
  • Mijn favoriete product: Theebladeren van de Camellia sinensis.
  • Mijn favoriete keuken: De Aziatische en de Midden-Oosterse keuken.
  • Mijn favoriete land: Vietnam.
  • Mijn favoriete boeken: Ottolenghi.
  • Mijn favoriete chef: Rene Redzepi.
  • Mijn favoriete IG: @noorishbynoor
  • Favoriete tv-inspo: Anthony Bourdain.
  • Favoriete restaurant: Nuoc Mam – Antwerpen, La Paloma – Ibiza.

Steffi Vertriest voor Panos

Hoe haal je inspiratie uit de wereldkeuken?

De wereld is onze oester, kijk maar naar de inspiratie van wereldkeukens in ons leven. Je vindt tegenwoordig in bijna elk dorp of elke stad wel een plek om sushi, Thais of Chinees te eten. Kookboeken van ‘andere keukens’ zijn niet aan te slepen. En ook op ons bord spelen we met wereldse accenten. Dat maakt onze lokale keuken alleen maar rijker, dus durf gerust te experimenteren met al die smaken!

Uit vaste patronen stappen

Ik was vroeger echt wel een moeilijke eter. Had ik in een restaurant eens een lekker gerechtje gegeten, dan bestelde ik dat de volgende keer opnieuw. Ik was zo iemand, yep! De reizen die ik erna maakte, brachten exotische smaken op mijn bord, wat mijn smakenpalet geweldig verruimde. Daar kan ik alleen maar dankbaar om zijn, want in onze geglobaliseerde wereld leven we met zoveel culturen samen. Zo schrikken we al lang niet meer op van mezze, een typisch voorgerecht uit Turkije, zoals wijnbladeren gevuld met gehakt of auberginespread met brood. Het leuke is dat je van die verschillende invloeden ook veel elementen in je eigen keuken kan meenemen. Waarom niet eens kiezen voor een broodjeslunch met een zelfgemaakte gezonde auberginespread?

Drie landen die me inspireren

Ik ben vaak op Ibiza, en daar vind je mensen uit alle hoeken van de wereld. Mijn vrienden komen bijvoorbeeld uit India en Spanje en trakteren me op de lekkerste gerechtjes. Dit zijn mijn favorieten:

1. Een dahl is een typisch gerecht uit India op basis van peulvruchten. Vegetarisch, net zoals heel wat Indiase gerechten. De basisingrediënten zijn ui, tomaat en linzen. De eerste twee zijn al klassiekers bij ons, de laatste vind je ook steeds meer terug in onze keuken. Dahl wordt vaak gecombineerd met extra groenten en rijst of brood. Even googelen en je komt zo bij het recept!

2. De amandelbomen op Ibiza (Spanje) staan in februari altijd prachtig in bloei. Ze hebben me geïnspireerd om nog vaker met noten aan de slag te gaan. Ik maak bijvoorbeeld cake met amandelmeel of bestrooi gerechten met geroosterde amandelen voor extra crunch. Noten barsten trouwens van waardevolle vitaminen en mineralen en zijn goed voor onze botten.

3. Ook de Libanese keuken is een grote inspiratiebron. Dankzij de populaire Yotam Ottolenghi, de Israëlisch-Britse kok, is die keuken nog bekender geworden bij ons. Terecht, met dat rijke smakenpalet. Ik ben zelf in Tel Aviv geweest en stond er versteld van wat ze allemaal met groenten doen. De vegetarische keuken draait niet alleen om het weglaten van vlees; je kan zoveel smaak toevoegen en volwaardige gerechten creëren op basis van bijvoorbeeld kikkererwten en kruiden. Allemaal met ingrediënten of gerechten die je ook hier vindt, zoals falafel, komkommer, baba ganoush, … Ideaal als snelle broodjeslunch of als dip bij een aperitiefje in het weekend, maar toch met dat exotische extraatje!

Steffi Vertriest voor Panos

Lokaal en globaal: de perfecte combi

De wereld is zo klein geworden, en tegelijk beseffen we dat lokaal shoppen broodnodig is om duurzamer en milieuvriendelijker te leven. Geen nood: ook met lokale producten kan je heerlijke exotische gerechten maken!

Korte keten is hip and happening

Niet alleen de wereldkeuken bevat veel culinaire smaken en schatten; ook onze eigen keuken is enorm divers. Zoveel verschillende broodsoorten en belegde broodjes, dat is typisch Belgisch. Combineer lokaal en globaal en je hebt het beste van beide werelden.

Nu consumenten steeds kritischer worden, moeten producenten wel volgen en onder meer manieren zoeken om dichter bij huis te produceren. Dat zie je bijvoorbeeld bij avocado’s: ze kwamen lang van heel ver (Centraal- en Latijns-Amerika), maar worden nu ook in Spanje gekweekt. Zo belanden ze op een meer duurzame en milieuvriendelijke manier op ons bord.

Korte keten is hipper dan ooit, en lokale en duurzame productie krijgt – terecht! – steeds meer bijval. Zeker in coronatijden zijn we ons erg bewust geworden van die korte keten. Shop local en ondersteun je lokale boer, groentewinkel of kruidenier.

Lokaal en globaal gaan perfect samen

Een paar klikken online en je vindt recepten uit China of Vietnam. Hoe gaan die verre invloeden hand in hand met dat lokale? Simpel: door ingrediënten van een wereldgerecht te vertalen naar lokale ingrediënten. Het is een leuke uitdaging om inspiratie te halen uit de wereldkeuken en dan de ingrediënten vlakbij te vinden. Experimenteer dus gerust met exotische spreads op brood en pindadressings op verse sla van bij ons.

Beleg eens een Turks broodje met gegrilde courgette en aubergine en werk af met olijfolie, tomaten en lente-ui. Leg er eventueel nog wat ham of kaas over, en besmeer het broodje met tapenade van tomaat of pesto. Kies voor een falafel of hummus op een Belgisch broodje, dat gaat perfect samen! Of eet zoete aardappelen bij je maaltijd in plaats van rijst. En nog een lekker laatste ideetje (met dank aan Ottolenghi): meng dadels en geroosterde amandelen in een spinaziesalade.

Steffi Vertriest voor Panos

Zo verrijk je je smakenpalet!

De basissmaken zoet, bitter, zuur en zout herkennen we allemaal wel. Maar daarnaast ontwikkelen we een heel eigen palet aan smaken. Zo komt het dat jij bijvoorbeeld iets lust wat een ander totaal niet lust. Maar je kan jezelf wel degelijk trainen om meer smaken te leren waarderen!

Hoe mijn smakenpalet evolueerde

Als kind al was ik dol op pikant. Ik herinner me een van de eerste verre reizen met mijn ouders. Ik was tien jaar en we gingen naar Bali. Wat heb ik genoten van de keuken daar! Ik kan bijzonder goed pikant verdragen en die zoetzure sauzen waren helemaal mijn ding. Als andere kinderen me vroegen of het pikant was, zei ik dus ook altijd ‘nee, niet echt’, waarna ze toehapten en hun mond in brand stond. Maar als student was ik lang niet meer zo positief bezig met voeding, integendeel. Mijn ontbijt bestond uit twee burgers en een energydrank. Ik was heel kieskeurig en at vaak hetzelfde. Ik kom dus van ver! Maar ik lust nu zoveel, ik kan zo genieten van het ontdekken van nieuwe smaken. Hoe ik daar ben geraakt? Ik geef je een paar van mijn tips mee!

Checklist: zo open je je smakenpalet

1. Durf iets nieuws te proberen

Zeg eens vaker: ‘Dat wil ik proeven!’ Denk wat minder nee, en neem gewoon een hap!

2. Wees geduldig

Toen mijn vader klein was, trok hij met mijn grootouders naar Italië, waar hij voor het eerst pizza proefde. Hij vond het maar niets. Zo gaat dat met nieuwe dingen die we proeven: er is eerst altijd wat weerstand, en uiteindelijk treedt er gewenning op. Onderzoek toont aan dat kinderen acht of negen keer een groente moeten proeven voor ze ze lusten.

3. Combineer met andere smaken of ingrediënten

Lust je een bepaalde smaak of ingrediënt minder graag of helemaal niet, combineer die dan eens met een andere smaak of ingrediënt. Onderzoekers toonden aan dat het bij kinderen bijvoorbeeld helpt om iets zoets toe te voegen aan broccoli: de smaak zoet vonden ze lekker, waardoor ze ook sneller broccoli lustten. Misschien vind je iets lekkerder als het gebakken is in wat olie of verse boter, omdat je al houdt van die zoute of hartige smaak?

Lust je bijvoorbeeld geen paprika, probeer dan eens paprika samen met tomaten in een tomatenpaprikaspread. Zo leer je paprika langzaam appreciëren. Brood kan ook prima dienen om andere smaken te ondersteunen.

4. Eet lokaal op vakantie

Stel jezelf op vakantie open en probeer zo vaak mogelijk lokale gerechten uit!

5. Ga voor de beleving

Focus minder op het eten of op de smaak ervan, maar ga voor de beleving. Maak eens iets nieuws klaar en probeer te genieten van het koken en het omgaan met verse ingrediënten. Ruik en voel eraan!

6. Kies voor authenticiteit

We opteren steeds meer voor onbewerkte voeding en willen authenticiteit, ook op ons bord. Koop volwaardige, onbewerkte producten van bij ons en proef bewust die diepe, natuurlijke smaken. Hoe meer onbewerkte voeding je eet, hoe meer je smakenpalet tot rust zal komen en zich kan openstellen voor nieuwe smaken.