Brunchen doe je zo!

In de weekends slaap je waarschijnlijk liever uit, nietwaar? Voor mensen die zich nog eens willen omdraaien in bed, maar toch graag ontbijten, is de brunch uitgevonden. Een mix van ontbijten en lunchen, als dat niet handig is! Wil jij ook eens zo’n brunch organiseren? Onze tips vind je hieronder.

Elke gelegenheid is het perfecte excuus

Een brunch kan eigenlijk altijd: een paasbrunch, een verjaardagsbrunch, … of gewoon zomaar een brunch. Eens je een datum hebt geprikt, is het tijd om een thema te kiezen! Organiseer je een brunch om de verjaardag van je kleine pagadder te vieren? Kies dan speelse thema’s zoals jungle dieren, Disney, eenhoorns, … of doop alles in regenboogkleuren. Werkelijk alles kan! Houd je het liever serener en organiseer je een verrassingsbrunch voor iemand die je graag ziet? Dan kan je alles onderdompelen in het lievelingskleur van de persoon in kwestie of met gouden accenten spelen.

Heb je beslist welk thema het wordt? Dan moet je op zoek naar de gepaste decoratie. Slingers, ballonnen en confetti vind je makkelijk online of in gespecialiseerde winkels. Maar je kan ook heel wat zelf in elkaar knutselen! Maak je gepersonaliseerde vlaggenlijn, wees origineel met foto’s en washi tape of integreer gedroogde bloemen in je tafelsetting… de mogelijkheden zijn  eindeloos.

Voorbereiding is alles

Bij een brunch is de voorbereiding het belangrijkste. Het geheim van een toffe brunch? Veel tijd doorbrengen bij je gasten aan tafel, eenvoudige gerechten en een buffettafel. Werk vooral met verwennerij die je op voorhand al klaar kunt zetten zoals croissants, donuts en andere ontbijtkoeken. Zorg ervoor dat er brood of stokbrood is en  voorzie  verschillende soorten beleg zodat je gasten naar hartenlust zelf kunnen beleggen. Het leuke aan brunchen is ook dat je zowel zoet als hartig eten kunt combineren. Zo zit er altijd voor ieder wat wils tussen!

 Enkele food suggesties:

 • (Rustieke) baguettes en bruin brood
 • Zoet beleg zoals choco en confituur
 • Hartig beleg zoals kaas, ham en zalm
 • Salades
 • Eitjes
 • Yoghurt met granola en vers fruit
 • Cake, muffins, eclairs, soesjes, …
 • Ontbijtkoeken
 • Quiche
 • Koffie of thee
 • Vers fruitsap
 • Gezonde havermoutpannenkoeken of wafeltjes

Artikels_ALL-DEVICES_ARTIKEL_brunchtafel-BODY-(3).jpg

Denk vooral aan variatie! Mix de typische ontbijtklassiekers met enkele gezondere alternatieven en  creatievere ideetjes. Denk bijvoorbeeld aan een chocomelk-bar waarbij je jouw eigen chocomelk kan pimpen. Je kan je gasten ook de mogelijkheid bieden om zo zot te gaan als ze zelf willen. Croissants zijn hier ideaal voor! Ze zijn lekker in hun simpelste vorm, maar je kan ze ook opensnijden en zowel hartig als zoet beleggen.

Overdaad schaadt

Zorg voor variatie, maar voorzie niet te veel van alles. Mensen hebben tijdens een brunch de neiging om van alles een beetje te nemen, zodat ze van alles kunnen proeven.

Prop ook die ene tafel niet vol met eten én drinken. Heb je veel gasten of veel verschillende dingen, overweeg dan een extra tafel waar je alle drank op kwijt kunt. Het kan ook handig zijn om je eten te groeperen. Zet alle zoete dingen bij elkaar en verzamel alle hartige zaken op één plek. Veel mensen eten namelijk niet graag zoet en hartig door elkaar. Zo vinden ze alles makkelijk terug!

Last but not least; je wilt er waarschijnlijk alles aan doen om je gasten te verwennen, maar vergeet ook zelf niet mee te genieten!