Vind uw locatie

Waarom kiezen voor de Mediterrane keuken?

“Ik ben helemaal crazy van de mediterrane keuken. Het is een van nature erg gezonde keuken en bovendien enorm smaakvol, met veel gezonde vetten, groenten en fruit en volle granen”.

Wie me een beetje kent, weet dat ik houd van de zon en van lekker eten, dus het zal je niet verbazen dat ik helemaal crazy ben van de mediterrane keuken. Het is een van nature erg gezonde keuken en bovendien enorm smaakvol, met veel gezonde vetten, groenten en fruit en volle granen. Eén van mijn favoriete recepten is kip met courgetti, klaar in een handomdraai en zoooo lekker!

Steffi Vertriest x Panos

Goed voor de gezondheid 

Wie mediterrane keuken zegt, denkt spontaan aan Italië, maar evengoed aan de Spaanse, Griekse en uiteraard Franse keuken. Ik breng zoveel mogelijk tijd als ik kan door op Ibiza, maar ben ook echt dol op Italië. Zalig dolce-far-niente op één van de vele pleintjes, buiten op een terras een theetje drinken… Ik zou mezelf er wel kunnen zien wonen op een dag. Het mediterrane voedingspatroon staat erom bekend om heel wat voordelen voor de gezondheid te brengen en bestaat grotendeels uit groenten, fruit, noten, peulvruchten, volle granen, magere zuivelproducten, olijfolie, gevogelte en vis. Denk dus mager vlees, magere eiwitten en een beperkt gebruik aan vet en/of suiker. Wie dit voedingspatroon volgt, loopt minder risico op een hartinfarct of -falen of op borst- en colorectale kanker. Je krijgt een beter geheugen en een hogere levensverwachting. Het werkt natuurlijk nog beter als je dit voedingspatroon aanvult met een gezonde levensstijl en bijvoorbeeld genoeg beweegt.

De kunst van de lekkere ingrediënten

Ik denk nog altijd met heimwee terug aan een van mijn citytrips naar Rome een aantal jaren geleden, waarbij ik echt op zoek ging naar de gezondere plekjes van deze geweldige stad. Ontbijten deed ik vooral met heel veel fruit of met een açaibowl met granola. Als ik aan Rome denk, denk ik ook aan verse groenten eten uit de tuin, in combinatie met een heerlijk stukje vlees of vis. Maar ik denk evengoed aan een simpele salade met avocado, tomaten, noten en een zalige dressing. Want dat is uiteindelijk de kunst van de Italiaanse keuken: de smaak van heerlijk pure ingrediënten eenvoudig maar lekker bereiden. Hoe? Door bijvoorbeeld een scheut heel lekkere olijfolie erop te doen, of kraakverse vijgen en pijnboompitten te combineren met echt goede Parmezaanse kaas, wat olijfolie, honing en azijn en kruiden. Groenten eten in Italië is op die manier nooit saai of smaakloos. Eten ze een stukje kip, dan kiezen ze voor een sappig stukje biokip. Dat is wat me ongelooflijk aantrekt in deze keuken: je eet op een heerlijk ongecompliceerde manier gezonde vetten, mager vlees en veel groenten en fruit. Italianen houden niet van veel drama (tenminste, toch niet in hun keuken ;-), en kiezen gewoon voor rechttoe-rechtaan: koop bewust de goede ingrediënten met veel smaak, zodat je niet veel tijd moet steken in een ingewikkelde bereiding.

Favoriet gerecht

Eén van mijn favoriete recepten is kip met courgetti, klaar in een handomdraai en zoooo lekker! Eén van die typische Italiaanse smaken voor mij is de combinatie citroen-knoflook:

  1. Je gaart een teentje knoflook in een flinke scheut olijfolie en voegt er het sap van een citroen bij.
  2. Kruid met peper en zout. Heerlijk als dressing over de courgetti in combinatie met een stukje kip.
  3. Doe er nog wat Parmezaanse kaas en kerstomaten bij en je hebt een typisch stukje Italië op je bord liggen

Italiaanse broodjeslunch

Tip voor een Italiaanse vibe in je broodjeslunch: probeer eens een aubergine-tomatenspread, een klassieke combi die je met een beetje verbeelding zo naar een zonnige piazza ergens in hartje Italië katapulteert ;-)! Of wat dacht je van onze warme schiacciata's? Hallo Toscane!