Vind uw locatie

Proeven van de lekkerste smaken van Latijns Amerika

“Mmm, guacamole, chili sin carne, een lekkere wrap: het zijn maar enkele van de gerechten met Latijns-Amerikaanse roots die mij heel vaak inspireren. Waar die voor staat, dat kan je niet in één zin samenvatten, omdat er zoveel landen en zoveel smaken zijn. Ik heb het persoonlijk enorm voor Mexico, het land van de tequila maar ook van de heel lekkere sausjes en spicy smaken.”

Steffi Vertriest x Panos

Quinoa uit Argentinië

De Zuid-Amerikaanse keuken staat voor heel veel smaken en elk land heeft wel zijn eigen gerechten. De Peruviaanse keuken is top, maar misschien veel minder bekend bij het brede publiek dan de Mexicaanse keuken met zijn tacos en burrito’s. Ook bepaalde ingrediënten zijn bij ons meer ingeburgerd dan je zou denken. Quinoa bijvoorbeeld is een pseudograan dat ook bij ons intussen bijna even populair is als aardappelen of rijst, maar dat oorspronkelijk van Argentinië komt. Ik herinner me nog mijn eerste ervaring met quinoa in zijn land van oorsprong, in een bergdorp ten noorden van Jujuy. Ik werd niet alleen verrast door de ongelooflijke diversiteit van dit graantje, maar ook door de hoeveelheid gerechten die de Argentijnen ermee maakten, van soep tot taart. Omdat quinoa zoveel essentiële aminozuren bevat zet ik het heel vaak op mijn menu, zeker omdat ik plantaardig eet en op die manier mijn eiwitvoorraad kan aanvullen.

Amaranth is nog zo’n gezond oergraan uit Zuid-Amerika zoals quinoa en werd al gegeten bij de Inca’s, Maya’s en Azteken. Ik zet het heel vaak op mijn ontbijtmenu, maar het is ook een goed alternatief voor couscous als je glutenintolerant bent.

Hello Mexicoooo

Voor mij staat de Latijns-Amerikaanse keuken vooral voor spicy, met maïs, granen, pepers en zoete aardappel. O ja, en salsa’s natuurlijk, die heerlijke pittige sauzen! Probeer zeker eens de schiacciata met kip en Mexicaanse salsa als je zin hebt in een stukje Mexico!

Favoriet Mexicaans gerecht

Eén van mijn lievelingsreceptjes is mijn Mexicaanse Buddhabowl met zoete aardappel, preischeutjes, gemengde sla en kip. Om het af te maken zorg ik voor een heerlijke pico de gallo, een typische Mexicaanse saus gemaakt op basis van tomatenblokjes, ui, olijfolie, zout, limoensap, koriander en peterselie.