Vind uw locatie

Tip 1: winterpicknick-recept

The Messy chef Jelle x Panos

Op een mooie winterdag neemt Jelle je graag mee naar buiten voor een zalig warme winterpicknick. Heerlijk gezond genieten!

De kruimels zijn voor de vogeltjes en de regen van morgen spoelt de vlekken van vandaag wel weg. Ik zit met mijn vriendin aan tafel met een kom dampende butternutsoep. Ingeduffeld, maar met de zon op ons gezicht. Om de minuut komt onze dochter een blad van een of andere boom tonen dat ze heeft opgeraapt. Buiten hoeft ze niet per se braaf aan tafel te zitten. Smossen en morsen is geen ramp. En ondanks de eenvoud maakt een picknick het weekend toch een beetje anders dan de week. Het breekt de wekelijkse routine zo hard, dat je er alleen maar van kan genieten. Zelf al is het wat frisser buiten.

Of het nu zomer of winter is, zodra de zon zich laat zien, is buiten picknicken een goed idee. Trek een goeie warme jas aan, hou een paar dekentjes bij de hand voor als het toch te koud wordt. Zoek de zon op en ga voor een plekje dat afgesloten is van de wind. Maar het belangrijkste van al, zorg voor een heerlijke kom soep om je te verwarmen en serveer die met een leuk bijgerechtje. Oh ja, en steek binnen de verwarming of de haard toch maar aan. Niets zaliger dan na een winterse picknick samen terug opwarmen in de zetel met dekentjes en een leuke film. Da’s vrijheid. Da’s gezond. Da’s vooral 100 procent genieten.

Butternutsoep met ras el hanout en kikkererwten + toast met feta
Dit heb je nodig (4 personen)

  • 1 butternut
  • 2 uien
  • 1 el ras el hanout
  • 1 klontje boter
  • 1 blik kikkererwten (300 g)
  • 1 teentje look
  • 250 ml room
  • 1,5 l kippenbouillon
  • Stokbrood
  • 60 g zongedroogde tomaatjes
  • 50 g olijven
  • 120 g feta
  • Peper en zout

Zo ga je te werk

  • Snijd de ui en de butternut in stukken. Stoof ze aan in een klont boter en voeg de ras el hanout toe. Laat 5 minuten meebakken en voeg de look toe. Blus met kippenbouillon en laat op het gemak koken tot de groenten gaar zijn. Mix de soep glad en voeg de room toe. Kruid bij met peper en zout. Giet de kikkererwten af en voeg ze toe aan de soep.
  • Rooster of toast het brood. Plet de feta op het broodje en werk af met wat zongedroogde tomaatjes en olijven.