Vind uw locatie

Minder verspillen: hoe doe je dat volgens Sandra Slawinski?

Soep van overschotten

Ik zit in mijn stadstuintje omringd door kleurrijke bloemen en heerlijk geurende kruiden. Ik geniet van het zoemen van de hommels, het fluiten van de vogeltjes en de zon op mijn gezicht. Een paar jaar geleden was ik mij gelukzalig onbewust van de toxiciteit van mijn omgeving en hoe ook ik deel uitmaakte van het probleem.

Ons afval reduceren vormt een belangrijke stap in het redden van onze planeet en de oceanen. Schadelijke chemicaliën kunnen in de aarde doorsijpelen wanneer ze op stortplaatsen terechtkomen. Op die manier vervuilen ze onze bodem en dus ook onze voeding. Het verbranden van afval zorgt voor giftige stoffen in de lucht, luchtverontreiniging dus. En stortplaatsen zijn er de oorzaak van dat elk jaar 13 miljoen ton plastic in de oceanen terechtkomt. Door producten te kopen die duurzaam gemaakt zijn en in ecovriendelijke verpakking zitten, verkleinen we onze afvalvoetafdruk en verlagen we onze gezondheids- en milieurisico’s.

Hoe reduceer je jouw afval?

1. Lees en leer over hoe je een verschil kan maken. Er zijn tal van websites, blogs, socialmediagroepen en boeken die je hierbij kunnen helpen.

2. Onderzoek je afval. Dat is hoe ik eraan begon. Wat gooi ik weg en is er misschien een alternatief voor mijn afvalbijdrage? Zero-afval of een heel jaar afval in één emmer, dat zal me nooit lukken, maar ik heb mijn afval met 70% verminderd zonder dat het me echt veel werk kostte. Het grootste deel van mijn afval bestond uit single-use wegwerpplastic zoals flessen water, hersluitbare diepvrieszakjes en verpakking. En mijn keukenafval komt nu in de compostbak terecht.

3. Koop minder, kook slim. Stel een maaltijdplanning op, koop enkel wat je nodig hebt en zet de ‘moet vandaag op’-spullen in het zicht in je koelkast, zodat je ze zeker nog gebruikt voor ze vervallen.

Wat doet Panos tegen voedselverspilling?

Too Good To Go

Dankzij jou redden we samen meer dan 10 000 maaltijden per maand. Voedseloverschotten willen we liever gewoon vermijden. Dat doen we door creatief om te springen met onze verse recepten en door het juister inschatten van wat we in deze winkel net nodig hebben. Wat er op het eind van de dag dan toch niet verkocht geraakt, kan jij voor een zacht prijsje bestellen via Too Good To Go. Ondertussen zitten we al aan 81 aangesloten Panos-winkels (and counting)! No waste, good taste! 

Soep van overschotten

Soep gemaakt van geredde groenten 

Sinds dit jaar zijn we overgestapt naar nieuwe soepen gemaakt bij de Verspillingsfabriek. Deze soepen worden gemaakt van verse groenten die overblijven bij telers, versnijders of groothandels. Maar waarom blijven ze over? Ze zien er helaas niet perfect meer uit, ze wijken af van kleur, vorm of maat maar eigenlijk doet dat niets af aan de smaak. Weggooien zou dus zonde zijn... Daarbovenop is er nog meer soeps! Jouw soep wordt namelijk bereid volgens een ambachtelijke receptuur, door mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.