Waar mogelijk, kiezen we lekker voor lokaal

In 2020 en 2021 kochten we met z’n allen veel vaker lokaal. Bij de boer in het dorp, de slager om de hoek en de broodjeszaak vlakbij. We ontdekken meer en meer dat onze eigen buurt véél meer te bieden heeft dan we misschien dachten.

Lokaal zit in de lift

Het afgelopen jaar hebben we met z’n allen veel vaker lokaal gekocht. Bij de boer, de slager om de hoek en de broodjeszaak vlakbij. Zo herontdekken we onze eigen buurt en als we er dan de lekkerste producten van bij ons kunnen scoren, vinden we dat de max! De absolute toppers? Groenten en fruit, aardappelen en eieren. Doen het verder ook uitstekend: vlees en zuivel – denk maar aan vers gedraaid hoeve-ijs! ;) Je ziet met je eigen ogen waar je producten gemaakt worden, en je kunt meteen een praatje maken met de gepassioneerde man of vrouw achter de toonbank die je alles weet te vertellen over zijn of haar lekkers.

Lokaal is lekker

En dan is er nog de smaak. Heb je al eens je tanden in een appel gezet die net uit de boomgaard komt? Die smaakt minstens dubbel zo lekker! Lokaal kopen in de ‘korte keten’ zoals dat heet, is daarom niet alleen duurzamer, de seizoensproducten die je er aantreft, zijn ook gewoon verser en lekkerder. Dat komt omdat je ze koopt op het perfecte (seizoens)moment, zonder dat ze de kans krijgen hun kwaliteit en smaak te verliezen!

En laten we niet vergeten dat we ook heel trots mogen zijn op Belgische streekproducten. Breydelham en Brugge Oud-kaas, bijvoorbeeld. Of op-en-top verse, sappige grijze garnaaltjes! Want lokaal, da’s niet enkel duurzaam, gezond en eerlijk, maar ook gewoon overheerlijk!

P.S.

Lust jij ook een lokale lunch?

Uit de enquête die Panos uitvoerde bij meer dan 6000 broodjesliefhebbers, blijkt dat ook zij willen weten vanwaar hun lunch komt. Wist je dat bijna de helft van hen het belangrijk vindt dat de producten die Panos gebruikt, afkomstig zijn uit België? Plus: zowat een derde van hen hecht belang aan het feit dat de broodjes lokale groenten en beleg bevatten! Wees gerust: Panos is Belgisch, werkt waar mogelijk en duurzaam samen met lokale leveranciers en past zich aan aan de seizoenen. Zo is de slamix telkens een seizoensgebonden mengeling. En jawel, die volle smaak, dat proef je: dat fris schijfje tomaat, die pittige radijsscheuten, knapperige komkommerschijfjes of zoete worteltjes, ze maken je broodje zoveel lekkerder.

Zo maken we bij Panos onze broodjes extra lokaal:

  • We werken aan duurzaamheid en produceren waar mogelijk en waar verantwoord in België. Én we werken zoveel mogelijk met boeren en leveranciers van bij ons. Omdat we trots zijn dat we Belg zijn, maar ook omdat dat beter is voor het milieu.
  • We gaan voor dagverse groenten van eigen bodem én gebruiken heel wat streekproducten als beleg: Breydelham, Brugge Oud-kaas, verse Noordzeegarnalen …
  • We zijn fan van de smaken van hier en dat proef je aan onze typisch Belgische belegde broodjes: ham-kaas en broodje Américain. Hallo, dat laatste mag dan wel Amerikaans klinken, maar het recept is 100% Belgisch! ;)

Bronnen: https://www.vlaanderen.be/vlam/press/korte-keten-in-de-lift