Vind uw locatie

Waarom je van koffie écht happy wordt

Als je af en toe koffie drinkt, heb je veel kans dat je je gelukkig voelt. Je bent blijer, staat positiever in het leven en hebt meer energie om erin te vliegen. Dat verzinnen we niet zelf maar dat beweert de Amerikaanse neurowetenschapper Gary Wenk. Wil je weten waarom koffie voor een feelgoodmoment zorgt? Dan moet je zeker even verder lezen.

Cafeïne is een geluksbrenger

We zagen op YouTube een filmpje met de Amerikaanse neurowetenschapper Gary Wenk. Hij legt er heel eenvoudig uit wat er gebeurt als je een kopje koffie drinkt. De cafeïne in de koffie zorgt ervoor dat je hersenen extra dopamine vrijlaten. En dopamine is een echte blijmaker, het wordt niet voor niets het 'gelukshormoon' genoemd. Deze stof maakt ons kortstondig gelukkig omdat onze hersenen de cafeïne in een kopje koffie als een beloning zien. Telkens als je je kopje koffie drinkt, is dat voor je hersenen het signaal om weer een extra dosis van het gelukshormoon vrij te geven. Het effect treedt op vanaf een half uur na je kopje koffie.

Natuurlijk niet overdrijven

Nu zal je zeggen: dus ik zou beter de hele dag door koffie drinken! Dat is geen goed idee volgens Gary Wenk. Teveel is nooit goed en te veel cafeïne maakt je dan weer rusteloos en slapeloos. Ook ben je vast niet op zoek naar een koffieverslaving. Volgens het Nederlandse Voedingscentrum verbetert cafeïne bij een kleine hoeveelheid koffie - 1 tot 2 kopjes - je concentratie en prestaties én verdrijft het vermoeidheid. Meer drinken heeft geen extra effect. Dat lijkt ons alvast een heel verstandig advies.

Nu we het toch over koffie en cafeïne hebben, willen we graag een misverstand de wereld uit helpen. In een kopje espresso zit zeker niet meer cafeïne dan in een gewone kop koffie. Espresso smaakt misschien pittiger maar er zit wel minder cafeïne is. In een kopje espresso is dat 65 milligram, in een gewone kop koffie 80 milligram. Dat komt omdat er in een espresso minder vloeistof zit: 50 ml tegen 125 ml in een gewone koffie.

Kun je je ook gelukkig voelen zonder koffie?

Uiteraard! Dopamine wordt ook vrijgemaakt als je bananen, aardbeien en donkere chocolade eet. Ze bevatten allemaal stoffen die de productie van dopamine stimuleren. Dus als je na een paar kopjes koffie op een andere lekkere manier een feelgoodmoment wilt beleven, dan weet je wat je moet doen!

Zin in meer dopamine? Hier is de YouTube-video met Gary Wenk waar we het in het begin over hadden.

Heb je trouwens vragen over de verschillen tussen de koffies die je bij Panos kunt krijgen? Vraag onze medewerkers gerust om advies. Ze helpen je graag om nieuwe smaken te ontdekken en van je kopje koffie met volle teugen te genieten!