Vind uw locatie

Koffie tijdens een feelgoodmoment of als kickstart?

Wauw! Maar liefst 3536 Belgen deden deze zomer mee aan een nationaal onderzoek naar ons gedrag en voorkeuren rond koffiedrinken. De resultaten lees je hier en ze gaan je, denken we, soms best wel verbazen. Drink jij je koffie vaker 's ochtends thuis of 's middags buitenshuis? Met je vrienden of je smartphone? Neem er gerust een kopje bij en ontdek de koffievoorkeuren van de Belgen.

Vrouwen en mannen, da's echt andere koffie

Smaken verschillen dus echt en zeker tussen vrouwen en mannen. Zwarte koffie is veruit favoriet bij mannen (68%) terwijl 82% van de vrouwen juist koffie met melk verkiest. Nog een opmerkelijk verschil is de hoeveelheid kopjes koffie per dag. Drink je er vijf of meer per dag, dan ben je waarschijnlijk een man van minstens 50 jaar of waarschijnlijk zelfs boven de 65. Dat zijn de echte koffiekampioenen. Maar wist je dat er ook ongelofelijk veel jongeren koffie als hun favo drankje ontdekt hebben? Bij de min-achttienjarigen drinkt bijna 9 op de 10 koffie mét melk. Zwarte koffie is absoluut niets voor hen maar verwenkoffies dan weer wél. Daarover lees je straks meer. Deca tot slot: als iemand een kopje zonder cafeïne drinkt, dan is dat meestal iemand boven de 50.

Zo, klopt dat een beetje met jouw koffiegedrag?

Koffie is gezelligheid en daar hoort geen smartphone bij

Koffie is voor 56% van de Belgen synoniem met een feelgoodmoment. Meer dan een derde vindt het zalig om lekker bij te kletsen bij een kopje koffie. Waar we het dan het liefst over hebben? Small talk, het weer, nieuwtjes en anekdotes staan hoog genoteerd. We drinken ook meer koffie als de sfeer gezellig is. Ons verbruik piekt met name in de herfst en de winter. Natuurlijk is koffie ook de ideale kickstarter van de dag. Voor 40% van de ondervraagden kan de dag onmogelijk beginnen zonder koffie. Ook als we ons moeten concentreren, helpt koffie voor zowat 1 op de 5.

Koffie is dus vooral 'samen' en daar past volgens de enquête geen scrollen en swipen op je smartphone bij. Slechts 12% doet dat tijdens het koffiedrinken. Over feelgood gesproken: meer dan de helft vindt dat 'een koffie gaan drinken' zelfs de ideale eerste date is. Het proberen waard!

Artikels_ALL-DEVICES_ARTIKEL-DETAIL-2_tekst-gezelligheid.jpg

Koffie, dat is uit & thuis

Een van de opmerkelijkste resultaten vonden wij: koffie buitenshuis is echt aan een ferme opmars bezig. We hebben de koffiebars en coffee on-the-go massaal ontdekt en we zouden niet meer zonder kunnen: een op de drie Belgen drinkt zo meerdere keren per week zijn of haar koffie. 10% van onze landgenoten koopt zelfs minstens één keer per dag een koffie buiten de deur. Terwijl slechts 18% aangeeft nooit koffie in een horecazaak of on-the-go te drinken.

We kiezen bovendien voor kwaliteit: de gespecialiseerde koffiebar en lunchzaak staan bovenaan. De helft van de ondervraagden geniet graag ter plaatse, een vijfde gaat voor on-the-go en de rest wisselt af.

Kwaliteit mag best wat kosten

We zoeken echt kwaliteit als we onze koffie kiezen. Kwaliteit (84%) vinden we zelfs véél belangrijker dan de prijs (31%). Kwaliteitsvolle koffie gezet volgens de regels van de kunst en liefst door een barista: daar geven we graag ons geld aan uit. Een kwart van de Belgen besteedt er wekelijks tussen 11 en 25 euro aan. En dat doen we iets vaker 's middags dan in de ochtend. Als je overigens denkt dat we 's avonds geen koffie meer drinken, dan heb je het mis. Een op de drie drinkt er dan nog met veel plezier!  

Koffie is de nieuwe verwennerij

We zeiden het net al: als koffie één ding oproept, dan is het wel een feelgoodmoment. Dat hebben we ook duidelijk gemerkt aan de resultaten van de enquête! De populariteit van verwenkoffies schiet als een komeet de hoogte in. De fantasievolle combinatie van koffie met zoete ingrediënten valt vooral bijzonder in de smaak bij de jonge generatie en bij vrouwen. Ruim de helft laat zich graag verleiden door een verwenkoffie alhoewel mannen met 41% niet zo héél ver achterblijven ... Het cliché dat verwenkoffie alleen voor vrouwen is kunnen we dus definitief naar het rijk van de fabeltjes verwijzen. Maar de grootste fans zijn ongetwijfeld de min-achttienjarigen. 71% van de tieners drinkt regelmatig een verwenkoffie. Het zijn zeker niet alleen de verwenkoffies die onze feelgoodfactor een stevige boost geven. Maar liefst 79% van de ondervraagden zegt dat een stukje gebak of chocolade bij de koffie voor een klein moment van geluk zorgt. Dat herkennen we helemaal!

Artikels_ALL-DEVICES_ARTIKEL-DETAIL-1-tekst_verwennerij.jpg

Ook de nieuwe Panos-koffies en verwenkoffies zijn favoriet

Je hebt ze waarschijnlijk al geproefd of anders moet je dat zeker binnenkort doen. Panos lanceerde eind mei een volledig nieuw gamma van kwalitatieve warme dranken in de City-winkels. De innovatieve koffierecepten verrassen door hun zachte smaak die helemaal op de voorkeur van de Belgen is afgestemd. Panos heeft dan ook een eigen koffieblend. Daarnaast worden warme chocolademelk (ter plaatse bereid) en het originele thee-gamma enthousiast onthaald. En last but not least is er het verrukkelijke assortiment verwenkoffies die meteen een enorm succes waren. Resultaat? Amper vier maanden na de lancering verkocht Panos 11% meer koffie.

Tot slot: de trends en cijfers in vogelvlucht

  • 50+’ers zijn de grootste koffiedrinkers
  • Jongeren drinken het liefst een verwenkoffie of een koffierecept met melk
  • Mannen drinken vaker en meer koffie (minstens 5 koppen per dag) dan vrouwen
  • Mannen drinken veel vaker zwarte koffie (68%) dan vrouwen (46%)
  • Praten met elkaar (34%) is de favoriete bezigheid tijdens het koffiedrinken (12%: scrolt op zijn smartphone)
  • 40% drinkt koffie om wakker te worden, 18% voor meer concentratie
  • 10% van de Belgen koopt minstens eenmaal per dag koffie buitenshuis
  • Slechts 18% drinkt zelden of nooit koffie buitenshuis (horeca, on-the-go)
  • We willen meer betalen voor een kwaliteitsvolle koffie die door een professionele barista gezet wordt

Zin gekregen in een koffie of verwenkoffie? Check dan hier onze nieuwe koffiekaart.