Hoe je koelkast organiseren?

Zero waste krijgt alsmaar meer aandacht en maar goed ook! Moeder Natuur kan namelijk alle steun en extra zorg gebruiken. Wij geven je daarom enkele tips en tricks van hoe jij je koelkast het best organiseert om zo goed mogelijk voedselverspilling tegen te gaan!

Gekoeld of koel?

Je koelkast prop je best niet te vol, anders kan de koude lucht niet goed circuleren en ontstaan er warme plekjes. Op die warme plekjes zal het eten op die plekken sneller bederven. Maar hoe weet je dan of iets in de koelkast moet liggen? Het etiket brengt je soelaas! Staat er ‘gekoeld bewaren’ dan mag het de koelkast in. Lees je ‘koel bewaren’, kies dan een plekje uit op een koele plaats, zoals in je berging of garage.

Wat als je geen instructies vindt? We got your back! Je zou denken dat alles de koelkast in mag, maar niets is minder waar! Zo zijn tomaten en de koelkast niet de beste maten. In de koelkast komt hun smaak niet tot zijn recht en worden ze snel te rijp. Tropisch fruit zoals bananen, mango, ananas, … (lees: al het fruit met een jungle tintje) bewaar je best in een fruitschaal en niet in de koelkast.

Koud, kouder, koudst

Wist je dat niet elke plek in de koelkast even koel is? Dat is dus het eerste waar je rekening mee moet houden als je jouw koelkast herschikt. Onthoud dat warme lucht naar boven gaat en de koude luchtdaalt, vandaar dat groente- en fruitbakken onderaan in je koelkast te vinden zijn. De koelkastdeur is daarentegen de minst koele plek.

De regel zegt dat je de zaken die het snelst bederven onderaan een plaatsje geeft, denk aan rauw vlees, vis, zuivel en eieren. Ja dat lees je goed, dat standaard plekje voor de eieren bovenaan de deur is niet zo ideaal voor je eitjes. Vreemde zet dus van die koelkastmakers... Broodbeleg, knijpflessen en restjes met saus kunnen wel met gemak bovenaan in de koelkast.

Artikels_ALL-DEVICES_ARTIKEL-teaser-clean-your-fridge-2-(1).jpg

Overzicht is alles!

De boodschappen gedaan, alles uitpakken, een random plaatsje geven in de koelkast en klaar. Herkenbaar? Dan is het hoog tijd om het anders aan te pakken! Stap één, stapelen is een no-go. Torentjes bouwen lijkt misschien leuke bezigheidstherapie, maar in je koelkast zorgt dat voor vergetelheid. Na enkele dagen weet je vast niet meer wat er achter jouw toren schuilgaat en vind je het misschien pas als meneertje schimmel al op bezoek kwam.

Orden meteen van klein naar groot tijdens het inladen. Zet die grote ketchupfles dus netjes achter die kleine mayonaise pot. Zo vermijd je dat je iets per ongeluk wegsteekt. Werk vervolgens ook via het FIFO-principe. FIFO watte? Voluit is dat: first in first out. Hierbij plaats je het nieuwe eten achteraan en schuif je het oud eten naar voor. Zo grijp je meteen naar wat eerst op mag!