Vind uw locatie

Hoe eet je makkelijk meer groenten?

Soms valt het niet mee om dagelijks de aanbevolen portie groenten te verorberen. Toegegeven, groenten zijn niet altijd even aantrekkelijk. Chocolade smaakt nu eenmaal lekkerder dan witloof. Niet getreurd, wij weten hoe je ervoor zorgt dat je toch een gezonde groentenportie naar binnen krijgt!

Groenten op elk moment van de dag

Maak er een gewoonte van en integreer bij elke maaltijd groenten. ’s Morgens kan je voor een heerlijke smoothie gaan bij je ontbijt. Nee, dit hoeft geen onsmakelijke groene smurrie te zijn. Dit kan perfect een fruitsmoothie zijn waar je een handjevol spinazieblaadjes in gooit. Door al dat fruit smaak je de groenten bijna niet en heb je stiekem wel al een kleine portie binnen. Eet jij liever eitjes als ontbijt? Ook dat gaat mooi hand in hand met groenten. Ruil je spiegelei in voor een omelet en meng er groenten door. ’s Middags kan je gaan voor een klein slaatje bij je boterham, een maaltijdsalade, of combineer je brood met een kommetje soep. Het avondeten is het makkelijkst te combineren met veel groenten. Maak daar je groenten het belangrijkste onderdeel van je maaltijd en vul telkens de helft van je bord met groenten.

Naast het ontbijt, middag- en avondeten kan je groenten ook oppeuzelen als snack. Denk aan mini wortels, snacktomaatjes, komkommer of bloemkoolroosjes. Mag het iets minder sober? Combineer dan met een gezonde dip, zoals hummus of verse guacamole.

Contenvisuals-website_Artikels_winter-soep_groenten-BODY-VISUAL-1-NL-(2).jpg

Ga voor een alternatief van groenten

Kies niet altijd de standaard mogelijkheden, maar kijk of er een alternatief bestaat. Vervang je vleesburger eens door een groentenburger of door portobello. Ook je pizza kan je een pak gezonder maken door hem zelf te maken. Je kan hem met extra veel groenten beleggen, maar wil je nog een stapje verder gaan? Ga dan voor een pizzabodem gemaakt van groenten! Zelf kan je ‘m maken van ei en bloemkool, maar er bestaan ook pizzabodems van groenten die je kant-en-klaar in de supermarkt vindt. Wil jij je wekelijkse pasta een stukje gezonder maken? Vervang de pasta dan door spirelli van groenten. Maak spirelli van courgette, komkommer of pastinaak. En ja hoor, ook frietjes kan je omtoveren tot iets gezond! Snij frietjes uit pastinaak, wortel en zoete aardappel. Steek ze in de oven, et voilà!

Contenvisuals-website_Artikels_winter-soep_groenten-BODY-VISUAL-2-NL-(6).jpg

Verstop je groenten

Veel klassieke gerechten kan je in een wip aanvullen met extra groenten. Vooral sauzen zijn makkelijk aan te vullen met groenten, zonder dat het opvalt. Vooral spaghettisaus kan je makkelijk upgraden met extra groenten. Kies jij vandaag voor een witte saus? Daar kan je met gemak  wat bloemkool door mengen. Quiche is ook ideaal om allerlei groenten in te smokkelen, maar vooral met soep kan je heel wat kanten uit. Hier kan je een hoop verschillende groenten in kwijt en als je meteen een grote portie maakt, kan je er dagenlang van slurpen. Vries enkele porties in en zo heb je ook op luie dagen een gezond alternatief. Top de soep met zelfgemaakte croutons, een beetje kaas of een kleine beetje room voor dat tikkeltje extra. Geen soep meer in huis? Kom gezellig een kommetje soep bij Panos drinken met een dagvers sneetje brood!