Wat is het verschil tussen Sinterklaas en Sint-Maarten?

Vierde jij al op 11 november Sint-Maarten of haal jij de letterkoekjes, speculoos en chocolade pas boven op 6 december? Ze lijken een beetje op elkaar, verschijnen te paard en delen alle twee cadeautjes uit, maar waar zit het verschil ‘m nu echt?

Sint-Maarten

Sint-Maarten is de eerste in de rij en wordt gevierd op 11 november. Handig, want die dag is ook een feestdag waarbij de meeste mensen thuis zitten. Er kan dus vlijtig gevierd worden die dag en ook de kinderen kunnen meteen de hele dag genieten van hun nieuw speelgoed. Sint-Maarten wordt meestal gevierd rond Ieper en regio Aalst.

Niet enkel de plaats en het moment van de viering is anders, maar ook de historie achter de persoon. Zo was Sint-Maarten (ofte Martinus) een soldaat die een stuk van zijn mantel bood aan een arme bedelaar. Later werd hij bisschop en vandaag staat hij nog steeds symbool als vrijgevige.

Sinterklaas

Sinterklaas is in het algemeen beter gekend in ons Belgenlandje en wordt door de meerderheid van de Belgen gevierd. Sinterklaas klautert pas op de daken van 5 op 6 december, samen met zijn paard en roetpiet(en) (of ook gekend als Zwarte Piet). In vele huizen blinkt er tijdens de nacht van 5 december dan ook een schoentje met wat lekkers in.

Achter de oorsprong van Sinterklaas schuilt een heel ander verhaal dan bij Sint-Maarten. Sinterklaas gaat namelijk over de heilige Nicolaas van Myra. Verschillende legendes, waarbij hij kinderen redde, kroonden hem tot patroon van de kinderen en een grote kindervriend.

    

Contenvisuals-website_Artikels_Sinterklaas-body-visual.jpg

Speculoos, mandarijntjes en speelgoed

Maar hoe je het nu draait of keert, op beide dagen staan de kinderen centraal en worden er veel cadeautjes en verwennerijen uitgedeeld. Zin gekregen in speculoos en ander lekkers? Spring dan eens binnen bij Panos om jezelf in de watten te leggen. In de deelnemende winkels kan je jezelf ook trakteren op klassieke klaaskoeken, voor dat ultieme Sint-gevoel!