Dop erop of eraf? Zo recycleer je plastic flessen

Natuurlijk gooi jij je plastic flessen altijd in de pmd-zak. Maar weet je ook wat je moet doen met de dop? En waarom je de fles helemaal leeg moet drinken? Lipton geeft je enkele ultieme recycling tips. Zo kunnen we samen nog meer plastic besparen!

Waarom we je gebruikte flessen nodig hebben

De flessen van Lipton Ice Tea bestaan uit 100% gerecycleerd plastic (rpet) en zijn ook zelf weer volledig recycleerbaar. Hiermee wordt maar liefst 1.700 ton plastic bespaard in ons land, wat overeenkomt met 80 miljoen flesjes. Dit zorgt voor een CO2-reductie van 40% in vergelijking met gewoon plastic. 

Om te kunnen recycleren hebben we natuurlijk eerst genoeg gebruikte petflessen nodig. Daarom is het dus belangrijk dat je je lege flessen meegeeft met de pmd-zak.

Wat is een petfles eigenlijk?

Pet staat voor polyethyleentereftalaat, wat een soort plastic is. Petflessen worden gebruikt voor koolzuurhoudende frisdranken omdat het koolzuurgas hierin goed bewaard blijft. Bier daarentegen vind je niet in petflessen omwille van de hoge druk. De fles zou hierdoor kunnen exploderen. Pet is een ideaal materiaal voor recycling, omdat het heel gemakkelijk vervormbaar is onder verhitting. 

Wat gebeurt er precies met je plastic flessen?

Je plastic fles kan onder andere gerecycleerd worden tot nieuwe flessen, plastic bakjes voor fruit en groenten, jassen en slaapzakken, matrasvulling, tapijten … De groene flessen van Lipton Ice Tea Green zijn bijvoorbeeld gemaakt van oude groene flessen.

De recyclage gebeurt in 3 stappen: 

    Eerst worden de plastic flessen automatisch of handmatig gesorteerd in het sorteercentra. 
    Daarna wordt elke fles gewassen en vermalen tot schilfers of verwerkt tot korrels.
    Tot slot worden de schilfers en korrels gesmolten en omgevormd om er nieuwe producten mee te kunnen maken.

4 tips om je plastic flessen correct te recycleren

Meestal gooien we onze flessen bijna zonder nadenken in de pmd-zak. We geven je 4 tips om nog beter te recycleren (en het kost je niet eens veel moeite!)

1.    Druk je fles altijd plat in de lengte. Zo kan de fles niet wegrollen van de sorteerband. Flessen die van hals tot bodem zijn samengeduwd worden bovendien minder goed herkend door de machines. Hierdoor worden ze dikwijls niet gerecycleerd.

2.    Drink je flessen altijd volledig op (of giet ze leeg). Als ze te zwaar wegen kan de sorteermachine de flessen namelijk niet correct sorteren. Het is echter niet nodig om de fles uit te spoelen of uit te wassen. 

3.    Laat de dop op de fles zitten. Tijdens het recyclageproces wordt die van de fles gescheiden en afzonderlijk gerecycleerd.

4.    Bevestig geen flessen aan de buitenkant van de pmd-zak. De blauwe plastic zakken worden automatisch geopend als ze het sorteercentrum binnenkomen. Als er flessen of andere verpakkingen aan de pmd-zak hangen worden deze niet gesorteerd met de inhoud maar samen met de zak meegenomen.

Nog enkele slimme tips om minder plastic te gebruiken

•    Drink je graag met een rietje? Ga dan voor een roestvrij stalen of bamboe rietje in plaats van een plastic exemplaar.
•    Verpak je lunch in een brooddoos of herbruikbaar lunchzakje in plaats van aluminiumfolie.
•    Ga je shoppen? Zorg dat je standaard een herbruikbare zak bij hebt. Niet alleen voor de supermarkt, maar ook voor kledingwinkels bijvoorbeeld.

Contenvisuals-website_Artikels_PartnershipLipton2.jpg

Hoe zet Lipton zich nog meer in voor een duurzamere wereld? Je leest er hier alles over!